Tuin Sambakuta

Voortgang tuinproject

10 januari 2011, 23:20

Wij hebben het u beloofd en houden u dan ook graag op de hoogte van de voortgang van het tuinproject in Sambakuta. Op dit moment zijn enkele bestuursleden van onze stichting in Gambia waar zij een bijdrage leveren aan de opstartfase van het project. Toen zij medio januari in Sambakuta arriveerden, was er overigens al het nodige voorwerk verricht. Om te beginnen was een gebied van 180 bij 300 meter afgepaald en grotendeels omheind met prikkeldraad. Het land was ontdaan van onkruid en struiken en met een gehuurde tractor omgeploegd. Er was een put gegraven en een oude put was gerestaureerd. Een generator en waterpompen waren aangeschaft en men was bezig met het bouwen van een ‘tuinhuis’, waar de vaste medewerkers van de tuin kunnen slapen, waar medewerkers naar het toilet kunnen of kunnen douchen en waarin materialen veilig kunnen worden opgeborgen. Kortom, Sambakuta zit niet stil!

Ook tijdens de aanwezigheid van onze bestuursleden wordt hard gewerkt. Om wat voorbeelden te noemen: er zijn 30 mangobomen geplant, 30 avocado’s, bananen, guaves en casorinas. Cashewbomen en citroenen zijn aangeschaft, maar wachten op een gunstig ‘aanplant-moment’. In totaal zijn 130 bedden met (zaai) uien gelant, tientallen bedden met okra en rode peper en ook wortelen, tomaat en aubergine. Daarna volgden bonen, aardbeien en witte kool.

Wat verder leuk is om te weten? De dorpsjeugd verzamelt vrijwel dagelijks dierlijke mest in de bush en in een geitenkraal en alle planten worden twee keer per dag bewaterd met hulp van de vrouwen uit het dorp. Op drukke dagen zijn er soms wel 50 vrouwen actief in de tuin. En wat nog leuker is? Al deze vrouwen kunnen betaald worden voor hun werk en ontvangen een redelijke vergoeding!

Wat we, tot slot, niet onvermeld willen laten is dat het project in Sambakuta de afgelopen tijd al enkele malen is bezocht door geïnteresseerden uit verderop gelegen dorpen. Naast (mogelijk toekomstige) handel, leverden deze bezoeken vooral respect op. Net als de ouderen uit het eigen dorp, zijn de bezoekers diep onder de indruk van de professionele aanpak van het geheel. Immers, waar in Afrika vind je medewerkers in overall, op rubber laarzen, met veiligheidsbril (zelfs tijdens de maaltijd) en werkhandschoenen?

Wordt vervolgd…

Foto’s

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?