THE GAMBIA IN 2020. EEN UPDATE…

14 oktober 2020, 20:43

De situatie nu. September 2020.
Er heerst Corona in Gambia. Niet in de aantallen die we uit andere landen kennen, maar evengoed valt er weinig goeds te zeggen over de toestand daar. De medische zorg is niet zo ontwikkeld als in westerse landen. Al doen artsen en medisch personeel alles om besmette mensen te helpen.
Medio augustus waren 572 Covid patiënten geregistreerd en werden 173 nieuwe ziektegevallen aangemeld. Verder werden 747 nieuwe testen afgenomen, 79 patiënten genezen verklaard en overleden 14 patiënten.
Om verdere uitbreiding van het corona virus tegen te gaan werden de volgende maatregelen genomen:
De grenzen met Senegal werden gesloten. Het vliegveld bleef open maar niet voor reguliere vluchten. Toch binnenkomende of doortrekkende reizigers moeten twee weken in quarantaine. Mondkapjes zijn verplicht. Het niet dragen wordt gestraft met een boete van 500 Dalassi (plm 10 euro).
Er geldt een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur. Wie toch op straat wordt aangetroffen wordt gearresteerd. Op overtreding van de avondklok staat 5000 Dalassi (plm 100 euro) boete.
Op 9 augustus 2020 werden alle markten en marktjes gesloten evenals alle buurtwinkeltjes. De periode van sluiting werd inmiddels al enkele keren verlengd.

Werkplaatsen zijn gesloten. Het transport per busje kan alleen met een beperkt aantal personen. En werd daardoor duurder. De State of Emergency (noodtoestand) is verlengd tot eind oktober 2020. De meeste scholen zijn gesloten. Alleen scholen waar examens moesten worden afgenomen (grade 9 en 12) waren open. Het is niet bekend of, en wanneer, het nieuwe schooljaar start.

GAMBIA GELDT ALS EEN VAN DE ARMSTE LANDEN TER WERELD MET EEN GEMIDDELDE BESTEDINGSRUIMTE PER INWONER PER DAG VAN PLM 1,5 DOLLAR.

De voortdurende lock down en de stijgende prijzen veroorzaken onrust. De gevolgen van de lock down zijn, zowel economisch als medisch, niet te overzien. De grenzen van wat de bevolking nog aan kan, lijken bereikt.

De mogelijkheden om voor grotere aantallen mensen de levensomstandigheden te verbeteren, hebben wij als relatief kleine stichting niet. Daar zouden internationale NGO’s een rol kunnen spelen.

RIJSTACTIE
Wel startten wij een sponsoractie om arme gezinnen te voorzien van tenminste een zak rijst. (50 kg). Van de opbrengst van de actie, 5000 euro, werden tot nu toe ruim 150 zakken rijst gekocht en verdeeld. Alle gezinnen waar voor de kinderen schoolgeld wordt betaald, kregen een zak rijst. Enkele gezinnen ontvingen intussen een tweede zak rijst. Ook werden malariamedicijnen etc. betaald. Het is regenseizoen en malaria steekt, vooral dan, de kop op.

SCHOOLGELD SCHOOLJAAR 2020-2021
Een aantal sponsoren maakte het schoolgeld al over. Een aantal nog niet. We reserveren alle schoolgelden tot de scholen weer opengaan en zullen een manier vinden om het schoolgeld voor het komend schooljaar zo spoedig mogelijk te betalen.

TRANSPORT HULPGOEDEREN
Op 2 september 2020 vertrekt een container met een aantal dozen met hulpgoederen van onze stichting, naar Gambia. De dozen zijn bestemd voor verschillende gezinnen en bevatten o.a. kleding, schoenen, toiletzeep, shampoo, lotion en dergelijke. Ook gereedschappen en een eenpersoons bed met matras horen deze keer bij de lading. Het bed werd geschonken door een gezin aan een door hen gesponsorde student. (Voet)ballen, kinderfietsen en afgeschreven maar nog werkende mobiele telefoons (met oplader als het kan) zijn meer dan welkom!

KIENEN/BINGO 2020
Het jaarlijkse kien/bingo evenement, gepland op zaterdag 7 november 2020, gaat in principe door. Mochten de coronamaatregelen nog gelden dan wordt gekiend met een aangepaste zaalopstelling. En dus minder gasten. We houden u op de hoogte.

HELP ONS HELPEN
De kosten voor verzending van hulpgoederen, het verstrekken van rijst en medicijnen etc. worden voldaan uit binnengekomen donaties. De resultaten van de gevoerde rijstactie laten zien dat er sprake is van veel vertrouwen en een grote hulpvaardigheid. Daar is het bestuur van de stichting heel blij mee. Onze contactpersoon in Gambia, Ousman Joof, doet zijn uiterste best om alles in goede banen te leiden
De mensen in Gambia zijn buitengewoon dankbaar voor de hulp die ze ontvangen van hun Nederlandse “vrienden”.
We willen graag verder. We doen wat we kunnen. We doen een oproep aan u om in uw netwerk eens te polsen of er donateurs te vinden zijn die onze stichting willen steunen.
We hebben uw en hun steun heel hard nodig.

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?