Hulpgoederen voor het hospitaal in Medina Sabakh

Schoolgeld 2012-2013

17 oktober 2012, 14:47

Van eind september tot begin oktober verbleven twee bestuursleden van Stichting Sanchabba in Gambia om het schoolgeld te betalen voor het komende schooljaar. Een hele klus, waarbij niet alleen behaalde diploma’s of certificaten werden gecontroleerd, maar ook de schoolkwitanties en de rapporten. Helaas leidde dat bij een aantal leerlingen, om verschillende redenen, tot het beëindigen van de schoolgeldbijdrage. Voor hen werden andere kinderen gevonden die beter aan de criteria leken te voldoen.

Naast het betalen van schoolgeld werden ook de projecten bezocht. De tuin in Sambakuta was alleen te voet bereikbaar. Dit vanwege de hevige regen die de weg onberijdbaar maakte. Het regenseizoen was nog nooit zo hevig en leidde tot veel overlast in de vorm van kapotte wegen, weggespoelde akkertjes en menselijk leed door ingestorte huizen. Vooral op het platteland wordt met zongedroogde klei gebouwd en als zo’n huisje te nat wordt, rest slechts een hoop modder…

Het tuinproject in Sambakuta draait overigens goed. Er staat nu rijst op de velden en die zag er gezond uit. De cassave was er door teveel water slechter aan toe. Daar hopen we maar het beste van. Omdat de bewoners van het aangrenzende dorpje Sambakuta tijdens het regenseizoen niet kunnen profiteren van de opbrengst van de tuin, zijn 30 zakken à 50 kg rijst gekocht en verdeeld. Het was er hard nodig. De voorraad was uitgeput.

Verder zijn ook het ziekenhuisje en de kraamkliniek in Medina Sabakh bezocht en van 18 dozen verbandmiddelen en desinfectiemateriaal voorzien. En dat bracht heel wat teweeg. Vooral heel blije gezichten.
Ook gedoneerde medische apparatuur is er achtergelaten. Gezocht wordt nog naar een echo apparaat voor de kraamkliniek. Weet u ergens een overgebleven apparaat staan, dan graag een bericht….

In Kerr Ndongo bezochten we de school waar, met hulp van onze stichting, na het regenseizoen de overblijfruimte annex schuilplaats zal worden gebouwd.

Door de hevige regen, de soms tot 35 graden oplopende temperatuur en de hoge luchtvochtigheid was het dit jaar een buitengewoon avontuur. Maar voor ons te overzien. De mensen die daar wonen vertellen een ander verhaal.

Tenslotte: dank zij de inspanningen van Bakary Bojang en Omar Jallow,
die ons veilig bracht waar we zijn moesten en ons tips gaf voor de komende jaren, lukte het om alle projecten te bezoeken en alle schoolgeld verantwoord achter te laten. Zonder hen zou dit allemaal niet lukken.

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?