Schoolgeld 2011-2012

21 oktober 2011, 13:34

Foto’s
Medio september vertrokken enkele bestuursleden van Stichting Sanchabba naar Gambia om de lopende projecten te bezoeken en het schoolgeld voor het schooljaar 2011-2012 te betalen. Vooral dat laatste is een hele klus, maar het is gelukt! Dankzij uw hulp kunnen maar liefst 140 scholieren of studenten weer een jaar naar school. Natuurlijk zijn van veel kinderen nieuwe foto’s gemaakt en samen met actuele informatie zetten we deze zo spoedig mogelijk op de site. En ook nieuwe sponsoren krijgen zo snel mogelijk bericht. Wij vragen hiervoor wel wat geduld. Het bijwerken van de website is een heel karwei…

Overigens zagen we heel goede, maar ook mindere schoolresultaten. Op zich geen probleem. Zolang iemand maar haar of zijn best doet, vinden we het prima. Niet iedereen hoeft later de Nobelprijs te winnen.
Het goede nieuws verder is dat twee afgestudeerden bijna meteen aan het werk konden. Een als timmerman en de ander bij de Medical Research Council als dataverwerker bij een anti-malariaproject. Geweldig!

Maar het was niet altijd feest. Eén van de kinderen, die wij in de eerste week bezochten, stierf een week later. Wat er verkeerd ging? We zullen het nooit weten. Hij overleed in een Health Centre in Sokuta waar hij door zijn buurvrouw naar toe was gebracht. Zijn sponsor ‘ouders’ zijn meteen geïnformeerd. Dit was een domper voor iedereen. Omdat we ver uit de buurt zaten konden we de begrafenis, dezelfde dag, niet bijwonen. Wel lieten we een zak rijst bezorgen, want in Gambia is het gebruikelijk dat er bij een begrafenis wordt gekookt voor mensen van verder weg.

En er gebeurde meer tijdens het laatste bezoek aan Gambia. Met een oogpatient werd het Sheikh Zayed Regional Eye Centre bezocht, waar we vriendelijk werden ontvangen en de patient deskundig onderzocht. En natuurlijk waren er zieken (malaria en maagklachten) en is geholpen met medicijnen.

In Sambakuta werd het tuinproject bezocht. Een enorm veld rijst, maar ook mais, okra’s en aubergines ‘straalden’ ons tegemoet. Wat een prachtig gezicht! Het regenseizoen liet duidelijk de vruchtbaarheid zien. En het resultaat van het harde werk van de mensen daar. We lieten 22 zakken van 50 kg rijst achter voor families uit het dorp die zich regelmatig inspannen in de tuin. In het regenseizoen is voedsel schaars en is het wachten op de nieuwe oogst. De rijst was dan ook heel erg welkom.
Bovendien speelden we in op de tijd na de oogst van de rijst: we lieten (alvast) 500.000 uienzaden achter. Een donatie van BEJO Zaden uit Warmenhuizen. Een bedrijf dat een vestiging heeft in Dakar (Senegal) en dus weet wat in Sambakuta nodig is.

Tot slot bezochten we twee toekomstige projecten: de lagere school in Kerr Ndongo en het Health Centre in Medina Sabakh. Voor de school in Kerr Ndongo, niet ver van Sambakuta, kan mogelijk een ‘geoormerkte’ donatie worden gebruikt en voor het Health Centre denken we de opbrengst van de Antwerp-Banjul Challenge te gebruiken.

Tijdens ons bezoek aan het Health Centre liet de dokter ons op voorhand weten dat hij dringend behoefte had aan een bloeddrukmeter. Wij hadden twee splinternieuwe exemplaren bij ons (en ook nog twee stethoscopen)! Gedoneerd vanuit de Nederlandse medische hoek. De dokter was er stil van…

Voor ik het vergeet: het hele mooie brei- en naaiwerk dat we meekregen van de dames van de Calshof en de Dormig, in Landgraaf, hebben we afgegeven aan de meest ongeklede kinderen. Foto’s volgen natuurlijk.

Kortom, het was (opnieuw) een bezoek vol belevenissen. Dankzij de hulp van onze ‘local managers’ Omar Jallow en Bakary Bojang kregen we alles op tijd rond. En dankzij uw hulp hebben we weer heel wat mensen kunnen helpen. Ere wie ere toekomt…

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?