Vers geoogste rijst uit Sambakuta

Rijst uit Sambakuta!

2 december 2011, 10:43

De tuinen van Sambakuta zijn een groot succes! Het is de tuinmannen zelfs gelukt om vruchten te plukken van het regenseizoen, normaal gesproken funest voor een Afrikaanse tuin. In Sambakuta werd aan het begin van het regenseizoen rijst gezaaid en inmiddels is deze met succes geoogst. Geweldig! De opbrengst is prima en de rijst van uitstekende kwaliteit. Nog even door de pelmachine en klaar is Sambakuta…

Op de foto ziet u een bos vers-geoogste rijst die wij als dank aan Frits Schrouff, hoofdsponsor van het tuinproject in Sambakuta, overhandigden.

Overigens gaat het werk in Sambakuta gewoon door. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een keermuur aan de voorzijde van de tuin en aan een overkapping aan het huis waaronder gereedschap opgeborgen kan worden. De bestaande magazijnruimte is daarvoor al te klein. Verder zijn inmiddels uien en witte kool ingezaaid om – na het frezen van de grond – in de tuin te worden uitgezet. En wat bijna nog leuker is? De tuinen ontvangen met regelmaat (hoog) bezoek uit de omgeving. Onlangs kwam het ‘Comité Rurale’ uit een Senegalees dorp op visite. Met het volgende commentaar als gevolg:

“Wij zijn heel enthousiast over de manier waarop deze tuin is opgezet. De mensen hier zijn gelukkig met de ontwikkeling ervan. Wij hopen dat onze zonen en dochters hetzelfde gaan doen in plaats van naar de grote steden, of naar het buitenland, te vertrekken. Als ze ook een tuin zoals deze beginnen, gaat ons land een betere toekomst tegemoet”.

En die mening delen wij. Dankzij het succes van de tuinen, zien we het dorpje Sambakuta langzaam ‘groeien’. Neem de dorpswinkel. Waar voorheen alleen rijst te koop was, zijn nu ook maggiblokjes, bakolie, thee, suiker, lucifers, (lokale) tabak met ‘rizzla’ en sigaretten (per stuk) te koop.

Kortom, wij zijn tevreden met de voortgang van dit project. En we blijven betrokken. We houden nauw contact met de manager van dit project, Omar Jallow, die op zijn beurt en in overleg met de Alkalho (dorpsoudste) de vinger strak aan de pols houdt.

We houden u op de hoogte…

video Sambakuta

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?