Nieuwe visnetten voor visser Bah

Levensreddende donatie

16 januari 2010, 11:30

Op deze foto ziet u Mister Bah. Een Gambiaanse “fisherman” die zijn geld verdient met vissen in de Oceaan. Dat gaat als volgt: met een bootje trekken Mr. Bah en zijn helpers het visnet een heel eind de Oceaan op. Daarna varen de vissers met een grote boog terug naar het strand. Het visnet wordt vervolgens aan de twee uiteinden (met mankracht) naar de kust getrokken in de hoop dat het vol met vis zit. De gevangen vis wordt verzameld en deels verkocht.

Eind 2009 hoorden wij via Baks dat het visnet van Mr. Bah versleten was. En een reparatie bijna ondoenlijk. Reden genoeg voor twee filantropen uit Landgraaf (Thei Wetzels en John Venhovens) om een nieuw visnet te sponsoren. Begin januari kocht Baks nieuwe netten. In totaal 60 meter. Daarnaast schafte Baks drie reddingsvesten aan (de oranje pakketten op de foto). Na de vele verdrinkingsgevallen zijn die voortaan verplicht voor ieder die de Oceaan op gaat.

Mr. Bah was natuurlijk in de wolken met dit geweldige cadeau en is Thei en John erg dankbaar. Volgens Baks vierde het hele gezin feest! De nieuwe visnetten stellen de dagelijkse inkomsten van het gezin Bah namelijk enigszins veilig. En dat is in Gambia heel wat!

Het liep echter anders. Nog geen week nadat Baks de nieuwe visnetten en reddingsvesten aan Mr. Bah had overhandigd, sloeg het noodlot toe. Tijdens het werk op de (ruwe) Oceaan sloeg de boot van Mr. Bah om en zonk. De drie bemanningsleden sloegen overboord, maar wisten alledrie een (splinternieuw!) reddingsvest te bemachtigen. En overleefden! U snapt dat Thei en John uit Landgraaf inmiddels door een hele gemeenschap op handen gedragen worden. Want we maken het verhaal echt niet smeuiger of dramatischer dan het is, wanneer we stellen dat dit ongeluk slachtoffers had geeist, wanneer er geen reddingsvesten aan boord waren geweest.

Baks wist ons te vertellen dat Mr. Bah en de andere vissers verwachten dat de boot een dezer dagen aanspoelt op het strand. Ze hopen dat de schade aan de boot meevalt en dat ze snel weer aan het werk kunnen. Mét reddingsvesten, uiteraard!

Thei en John, bedankt voor jullie levensreddende donatie!

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?