Sambakuta-Village

De tuinen van Sambakuta

3 juli 2013, 20:01

07-2013 In juni ging de aandacht uit naar de dorpstuin in Sambakuta. Dit complex van plm. 300× 300 meter groot, leverde ook dit jaar weer een flinke vracht uien. Om meer diversiteit te krijgen in de geteelde producten werden ook meloenen ingezaaid. De eerste resultaten daarvan waren teleurstellend. Met een andere soort wordt het, na het regenseizoen, nog eens geprobeerd. De watervoorziening van de tuin werd uitgebreid. De put werd opnieuw uitgediept en van meer betonnen ringen voorzien. Twee stellages met ieder een watertank zijn aangelegd. Door de tuin heen zijn, vanaf de tanks, leidingen gelegd om het water geven in het droge seizoen te vergemakkelijken. Een solar systeem met een pomp, die de tanks voedt, vervolmaakt het geheel. Voor het regenseizoen (juli/september) is mais gezaaid die in oktober kon worden geoogst. Eind oktober zijn opnieuw uien gezaaid en zijn bedden aangelegd om de uienplantjes later uit te poten. De omheining van de tuin werd verbeterd. Dit is nodig om loslopende runderen en geiten uit de tuin te weren.

10-2011 De tuinen van Sambakuta zijn een groot succes! Het is de tuinmannen zelfs gelukt om vruchten te plukken van het regenseizoen, normaal gesproken funest voor een Afrikaanse tuin. In Sambakuta werd aan het begin van het regenseizoen rijst gezaaid en inmiddels is deze met succes geoogst. Geweldig! De opbrengst is prima en de rijst van uitstekende kwaliteit. Nog even door de pelmachine en klaar is Sambakuta…

Overigens gaat het werk in Sambakuta in 2012 gewoon door. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een keermuur aan de voorzijde van de tuin en aan een overkapping aan het huis waaronder gereedschap opgeborgen kan worden. De bestaande magazijnruimte is daarvoor al te klein. Verder zijn inmiddels uien en witte kool ingezaaid om – na het frezen van de grond – in de tuin te worden uitgezet. En wat bijna nog leuker is? De tuinen ontvangen met regelmaat (hoog) bezoek uit de omgeving. Onlangs kwam het ‘Comité Rurale’ uit een Senegalees dorp op visite. Met het volgende commentaar als gevolg:

“Wij zijn heel enthousiast over de manier waarop deze tuin is opgezet. De mensen hier zijn gelukkig met de ontwikkeling ervan. Wij hopen dat onze zonen en dochters hetzelfde gaan doen in plaats van naar de grote steden, of naar het buitenland, te vertrekken. Als ze ook een tuin zoals deze beginnen, gaat ons land een betere toekomst tegemoet”.

En die mening delen wij. Dankzij het succes van de tuinen, zien we het dorpje Sambakuta langzaam ‘groeien’. Neem de dorpswinkel. Waar voorheen alleen rijst te koop was, zijn nu ook maggiblokjes, bakolie, thee, suiker, lucifers, (lokale) tabak met ‘rizzla’ en sigaretten (per stuk) te koop.

Kortom, wij zijn tevreden met de voortgang van dit project. En we blijven betrokken. We houden nauw contact met de manager van dit project, Omar Jallow, die op zijn beurt en in overleg met de Alkalho (dorpsoudste) de vinger strak aan de pols houdt.

We houden u op de hoogte…

Tijdens een bezoek aan Gambia in 2009 maakten enkele bestuursleden van Stichting Sanchabba kennis met het dorp Sambakuta en haar inwoners. En dat maakte diepe indruk. Na overleg is besloten het dorp hulp te bieden en – bij wijze van proef – werd een kleinschalig tuinproject opgestart om voedsel en inkomsten te genereren. In het najaar van 2010 brachten wij opnieuw een bezoek aan het dorp Sambakuta. De tuin blijkt een succes en zowel het dorpshoofd als de inwoners van Sambakuta hopen dat het project in aanmerking komt voor uitbreiding.

Meer over het dorp Sambakuta
Het dorpje Sambakuta ligt op de Northbank, op de grens van Gambia en Senegal. Sambakuta is een traditioneel Afrikaans dorp met 530 inwoners, verdeeld over 69 families. Het dorp heeft geen electriciteit, geen stromend water, geen bakker of ander winkeltje. Er zijn geen verharde wegen en geen van de inwoners heeft een auto of een fiets.

In het dorp of in de omgeving ervan is geen industrie, geen visserij van betekenis, noch een andere bron van inkomen waarmee een redelijke bestaanszekerheid kan worden gegarandeerd. De inwoners van Sambakuta zijn dan ook arm. Zelfs voor Afrikaanse begrippen.

Toekomstplannen
Om de tuinen van Sambakuta tot een succes te maken, moet er nog veel gebeuren. Hiervoor hebben wij een plan van aanpak geschreven. Dit plan is onderverdeeld in vijf overzichtelijke stappen. Aan iedere stap hebben wij een budget gekoppeld zodat
een sponsor een goed beeld krijgt waar zijn/haar bijdrage aan besteed wordt.

Wij gaan er voor. Doet u mee?
Folder aanvragen
Project adopteren
Foto’s
video Sambakuta

<< | >>Over Sichting Sanchabba

Voor Stichting Sanchabba staan Afrikaanse kinderen centraal. Kinderen en onderwijs. De stichting betaalt inmiddels dan ook het schoolgeld voor 147 kinderen in Gambia.

Stichting Sanchabba houdt zich verder bezig met kleinschalig ontwikkelingswerk op uiteenlopende gebieden. Zo bouwde de stichting toiletgebouwen bij een school en een ziekenhuis(je) in het binnenland van Gambia en een keuken annex eetzaal bij een school in Brikama en realiseerde een tuinenproject in Sambakuta. Verder zijn er wat kleinschalige zakelijke initiatieven van een financiële injectie voorzien. promo video
video tuinen project

Laatste nieuws

Wist u dat?